L'Espunyola

Municipi del Berguedà, estès al peu dels cingles de Capolat, drenen el terme les rieres de l’Hospital i de Montclar i el torrent de l’Espunyola, afluent de la riera de Claret. Una gran part del terme és ocupat per bosc: pinedes, alzinars i rouredes. L’agricultura I la ramadería són el principal recurs econòmic.

El poble és disseminat al sector oriental del terme; l’església parroquial de Sant Climent, és situada a 1 km al nord de l’àntic castell de l’Espunyola i 1,5 km a l’est de l’Ajuntament. El terme compren a més, els pobles del Cint, de Correà (part del terme del qual fou agregat a Montmajor) i de Sant Pere de l’Esgleiola, les caseríes i els santuaris de Sants Metges i dels Torrents, l’església romànica de Santa Margarida del Mercadal, el santuari de Santa Maria del Bosc, l’àntic terme de Castellserà i l’enclavament de la Rebolleda.

El terme, amb un poblament totalment disseminat, està dividit en dues parts. L’occidental és reduïda i abraça el caient est del serrat de Bonavista, al bosc de Rebolleda. A l’oriental hi ha els nuclis disseminats on viu la població. L’Espunyola-ipsa Sponiola al segle X- és el que li dóna nom. S’hi pot veure l’església parroquial de Sant Climent, un edifici romànic reformat al s. XVIII. A les rodalies es localitza el castell homònim, esmentat el 950. Fou propietat d’una família de cavallers, els Espunyola, que el van convertir en un gran casal residencial a partir del s XIII.

Entre els agregats, cal esmentar el Cint, al nord, amb l’església de Sant Sadurní. Prop hi ha l’església romànica de Santa Maria del Mercadal, del s XII, i una presó medieval a la masia del costat. A l’església de Sant Martí de Correà destaquen els retaules barrocs dels segles XVII i XVIII, que es conserven en molt bon estat. A més en aquest recinte es pot veure la talla romànica de la Verge dels Torrents. A l’Esglaiola, al sud-est, es troba la parròquia de Sant Pere, esmentada al s XV.

Les restes més antigues corresponen a un cromlec, sepulcre megalític, anomenat el bressol de la Mare de Déu.

Darrera actualització: 05.04.2018 | 13:41
Darrera actualització: 05.04.2018 | 13:41